POLSKO - WIELICZKA, EXTRA HLUBINNÝ ZÁŽITEK

05.11.2015 19:11

Jednoho dne jsem se s manželkou na jednom odpočinkovém víkendu v RÝMAŘOVĚ rozhodl, že si zajedeme udělat trochu neobyčejný výlet pod zemský povrch, do solného dolu WIELICZKA v POLSKU.

Dle dosavadních informací které jsem běžně získal vím jen málo věcí. A  to, že důl je druhým nejstarším dolem na světě a pracovalo se v něm nepřetržitě každý den od 13. století až do prvního desetiletí 21.století. Tedy vlastně ještě nedávno. Důl je hluboký neuvěřitelných 327 m a celková délka jeho štol je přes 300 km a má 9 pater. Bohužel, zpřístupněného prostoru jsou pouze 2 %, ale při upozornění průvodcem, že prohlídka bude trvat cca 3 hodiny, si myslím, že to bude doba dostatečná. A to i za předpokladu, že prohlídkový okruh bude mít jen 3,5 km.

Solný důl WIELICZKA je také nazýván "POLSKOU SOLNOU KATEDRÁLOU" a to z důvodu, že pod povrchem můžeme vidět nejen to hlavní, proč tady důl je, tedy těžba soli ale taky síně k pomodlení, kaple, různé oltáře a to i v obyčejných propojovacích štolách, dómy a nebo třeba podzemní jezero.

Důl již navštívilo několik známých osobností a to třeba MIKULÁŠ KOPERNIK, JOHANN WOLFGANG GOETHE, DMITRIJ MENDĚLEJEV, bývalý papež KAROL WOJTYLA a nebo třeba bývalý prezident USA - BILL CLINTON.

Během druhé světové války byl důl využíván německými okupanty, kteří zde rozjížděli různou válečnou výrobu, která však nikdy nedosáhla úspěšného konce.

Naše prohlídka dolu hned po základní prohlídce na povrchu začíná v hloubce asi 60 m pod povrchem. Chodíme různými štolami, schodiště nahoru a dolů, zastavujeme se u různých síní, před oltáři, před maketami zařízení dolu. Dozvídáme se, jak vůbec těžba fungovala a jak byla náročná. Jsem najednou udiven tím co vidím a kam vstupuju. Je to ohromná síň, kde jsou lustry i sochy ze soli, je tu oltář, všechno je perfektně naleštěné a napulírované. Je to neskutečné, co lze potkat pod zemí v takové hloubce. Některé fotky nejsou bohužel ve 100% kvalitě, ale jsem rád, že je z tohoto místa pod zemí vůbec mám.

Naše prohlídka končí v hloubce téměř 140 m. Všude je ale teplo, sucho, čisto, nikde není žádný průvan a dokonce jsou tady v podzemí i restaurace, stánky se suvenýry, fast foody, toalety. Připadám si jak v nějakém sci-fi filmu. Ale ne,je to POLSKÝ SOLNÝ DŮL WIELICZKA

Všem doporučuji návštěvu - rozhodně stojí za to.