CHORVATSKO - KORNATI

24.11.2015 14:08

Jsem tady abych Vám všem podal informaci o krásném výletu na dovolené v CHORVATSKU v městečku NEMIRA, kde jsem si s celou mojí rodinou udělal  vyjížďku lodí na soustroví KORNATI.

Jednalo se o organizovaný výlet CHORVATSKÉ cestovní kanceláře a plulo se lodí, která byla určena pro cca 100 lidí. Na můj vkus se plulo poměrně dlouho a břehy CHORVATSKA po chvilce nebyli pouhým okem v dohledu. Docela mě zaujala teplota na lodi, když nás průvodce upozornil na to, že se máme všichni podívat na palubní teploměr, který ukazoval ráno kolem 9:00h 37°C. Je samozřejmě pravdou, že to bylo taky trochu způsobené zapnutými lodními motory, ale je taky faktem, že nikam nepálí slunce tolik, jako třeba na lodě na volném moři. Velkým přínosem bylo pro všechny, že se přes palubu protahoval příjemný vánek, který měl schopnosti nás ochlazovat. I tak ale po příjezdu na ostrov vyhledáváme rychle nějaký stín a ochlazení v podobě nápoje v nejbližší restauraci.

Poté už se každý věnuje tomu, proč jsme tady. Dozvídám se, že souostroví KORNATI  se skládá ze 149 ostrovů, ze kterých je 89 zahrnuto do CHORVATSKÉHO NÁRODNÍHO PARKU - KORNATI. Plocha souostroví zabírá 320 km čtverečních a JADRANSKÉ moře v okolí této oblasti je pro rybolov tou nejbohatší oblastí v CHORVATSKÝCH vodách vůbec. Na ostrovech neexistuje žádný vodní pramen a žádný vodní tok. A je to díky nevyrovnanosti vodních srážek a to zejména v letním období. S tím je spojená taky velmi řídká a nerovnoměrná vegetace na všech těchto ostrovech.  Na některých není vegetace vůbec žádná.

Souostroví KORNATI - má mnoho významů. Národním parkem bylo vyhlášeno v roce 1980 a to kvůli neobvyklým přírodním vlivům, geomorfologickým charakteristikám a rozmanitosti mořského dna i jiným přírodním divům. (musím ale podotknout, že než člověk vystoupí z lodi, přemýšlí nad tím, jaký to zvolil vůbec cíl výletu??? Z lodi je totiž celé souostroví téměř nezajímavé a vypadá skoro jako měsíční krajina) Celý park má dnes funkci vědeckou, kulturní, vzdělávací, turistickou a rekreační. Rekreace, ubytování a turistika jsou ale omezené a to dle řádu národního parku. V parku není do dnešního dne legálně registrovaná žádná osada a to ani za předpokladu, že zde na ostrovech osady stejně existují. Místní lidé tyto osady obydlují ale jen v letních měsících při sklizňové sezóně. Větry v parku a na návětrných stranách ostrovů nejsou nebezpečné ani nijak nepříjemné. Rozhodně se ale vyplatí velká námořní ostražitost pro připlouvání mimo přístav a to zejména na skalnaté útesy a mělčiny, některé z nich se velmi špatně zjišťují a ani s nejmodernějšími přístroji to nemají námořníci jednoduché. Moře je zde často velmi hluboké pro ukotvení výletních lodí.  Noční plavba a kotvení lodí je zde přísně zakázáno.

Pamatuji si na doporučení průvodce, který nám připomínal navštívit sladkovodní jezero s teplotou vody vyhovující naší vaně. Jdeme tam!!! V jezeře mě udivuje, že voda nedosahuje až na břeh. Je už za průběh tohoto léta z části vyschlé. Nemá totiž žádný přítok, protože na ostrovech nejsou řeky ani prameny. Ale souhlasím s průvodcem,  že teplota vody je tady téměř 40°C. Koupání je velmi příjemné, připadám si jako v lázních. Ale hned po vylezení z vody opět všichni potřebujeme ochlazení v místní restauraci. Následně po ochlazení jdeme v klidu a procházkou na nejvyšší útesy těchto ostrovů. Dostávám se až do výšky 140 m nad mořskou hladinu. A je to něco jiného než se dívat dolů z nějaké skály. Pohled je úplně jiný a tají se mi dech. Pofukuje příjemný větřík a pode mnou je ta obrovská hloubka s vlnící se vodou a vlnami, které se tříští o skály. Jsem nahoře velice spokojený a koukám z výšky přímo na tu linii toho, z čeho se vůbec na celém světě ta nadmořská výška počítá. Jsem vlastně pouhých 140 m nad nulou.

Na zpáteční cestě se ještě máme na lodi možnost vykoupat na širém moři. Kapitán vypne motory a loď jen lehce klouže po moři vlivem větru a mírného proudu. Na JADRANU proudy nejsou nijak silné. Koupání je neobyčejný zážitek a to zejména pro jedince, kteří nemají problém s tím, kolik vody je pod nimi. Když se všichni zájemci dozví, že hloubka vody dle sonaru je 148 - 152 m (aktuálně, dle větrného a proudového posunu lodi)  je nás jen pět. Ale skákání na širém moři z cca 4 m přes zábradlí z první paluby je opravdu super jízda.

I když při připlouvání k ostrovům KORNATI  nebylo poznat, zda jsem vybral pro celou rodinu ten správný výlet, hned na ostrově a zejména při zpáteční cestě jsem si uvědomil, že to byl zase jeden z nejlepších výletů, které jsem v CHORVATSKU na dovolené s rodinou zažil. Tento výlet mohu jen a jen každému z Vás doporučit. A nebojte se skoro-strašidelného a téměř-nudného příjezdu na KORNATI, to je jen slabší začátek krásného výletního dne.Plavbu na toto souostroví jasně jako výlet doporučuji.