ŠVÝCARSKO - ALPY, PARÁDNÍ VYSOKOHORSKÝ VÝLET NA TŘI DNY

07.11.2015 13:17

Při jedné cestě z dovolené v CHORVATSKU jsem se na RAKOUSKÉ dálnici pustil v autě s manželkou do debaty, že by se mi celkem líbilo podívat se do ALP, ale podívat se ne jen jako na oko, ale aby to byl zájezd kde něco uvidíme a zažijeme. Po příjezdu domů, začala velká anabáze s výběrem zájezdu. Nabídek bylo všude dost a dost, ale jak vybrat tu nejlepší? Jeden zájezd byl zajímavý tímhle a v tom druhém bylo zase něco navíc. Nakonec se náš výběr zastavil na tom, že byla zvolena možnost se zaměřením na vysokohorskou ozubnicovou železnici ve ŠVÝCARSKÝCH ALPÁCH.

Do autobusu nastupujeme jednoho dne odpoledne v PRAZE v NOVÝCH BUTOVICÍCH a odjíždíme na tři dny směr ŠVÝCARSKO - ALPY. Ráno hned po rozednění máme možnost se umýt a nasnídat u McDonalda poblíž ŠVÝCARSKÉHO BERNU.

Poté už ale odjíždíme do soutěsky AARESCHLUCHT. Soutěska je 180 m hluboká a 1,5 km dlouhá. Nic takového v naší republice není. Je pravda, že je to trochu podobné našemu HŘENSKU, ale opravdu jen podobné. Jsou tady místa, kde díky vodnímu aerosolu z protékající říčky není vidět ani nahoru několik metrů nad naše hlavy. Průtok řeky AARE je v soutěsce úctyhodných 12 km/1h. V některých místech se můžeme dokonce dotknout protější stěny a přitom pod námi je 20 m rokle, ale nevadí nám to, protože jdeme po železnám úzkém chodníku se zábradlým, který je ve skále pevně zavěšen.

Další naší zastávkou je vrchol  SHILTHORN s výškou 2973 m.n.m. Jedná se o nádherný výlet do opravdu vysokých partií ALP. Vrchol SCHILTHORNU je dostupný pouze vysutou lanovkou a na vrcholu je člověk opravdu udiven. Je zde umístěna restaurace, která se za jednu hodinu otočí o 360° po své ose. A tento pohyb je napájen pouze solárními paneli umístěnými na střeše této restaurace. Takže, kdo si chce vše prohlédnout v sedě, teple a třeba u kávy, musí si jí vychutnávat minimálně jednu hodinu. Nádherný výhled z této restaurace je též na nejbližší ALPSKÉ dominanty a tím jsou JUNGFRAUEIGER a MÖNCH.

Další zastávkou je výlet na vodopád REICHENBACHFALL a aby jsme se k němu dostali, musíme od parkoviště vyjet cca 400 m lanovkou. Lanovka je podobná té naší na PETŘÍN. U vodopádu se dozvídáme, že byl předlohou pro spisovatele ARTHURA CONANA DOYLA pro několik detektivních příběhů o SHERLOCKU HOLMSOVI.

Poté odjíždíme již na hotel kde je ubytování prvotřídní kvality s plnou penzí. K večeři je však pro každého jen jedna sklenka limonády - dokupujeme si tedy další lahev a světe div se. Minerální voda 1,5 l nás v přepočtu vyšla na 185,-CZK. Je lepší po celodenní únavě se odebrat na pokoj a po sprše jít co nejdříve do hajan.

Ráno po snídani odjíždíme celkem brzo a začínáme s autobusem stoupat k jezeru GRIMSELSEE a následně jedeme soutěskami kde se autobus sotva vyhýbá protijedoucím vozidlům na MRTVÉ JEZERO. Udivuje mě, že horské přítoky do jezera jsou na několika místech v soutěskách přehrazené a tvoří tak několik kaskádovitých přehrad, kde se vyrábí elektřina v počtu několika MgW. Nahoře skoro 2000 m.n.m. u MRTVÉHO JEZERA je ještě místy sníh (a to je červenec)

Po sjezdu několika upřímně řečeno strašidelnými úseky v podstatě pořád v serpentinách se dostáváme na železniční stanici FURKA a jedeme historickým vláčkem opět do značné výšky ALP. Naší konečnou stanicí je GLETSCH. Nikdo by nevěřil, že v horách přes 2000 m.n.m vysoko člověk potká na trati tunely. Udivuje mne, že veškeré stráně hor v této výšce nejsou porostlé jen trávou, ale všude jsou asi 30 cm vysoké a hlavně krásně kvetoucí AZALKY. Po vystoupení z vlaku na horní konečné stanici dostáváme sprchu jako blázen. Z ničeho nic se přihnala bouřka a jsme rádi, že promočení téměř až na kost můžeme po chvilce zase nastoupit do vlaku. Chvilku to trvá a už dole nasedáme opět do našeho autobusu.

Posledním výletem je vláčkový výstup na ROTHORN 2245 m.n.m. Nasedáme do dobového parního vláčku (poháněného dieselovým motorem), který nás vyveze skoro až na vrchol. Cesta je dlouhá a trvá přes hodinu jízdy a nás všechno bolí, protože lavice jsou v pojetí historie dřevěné. Odměnou za to je nám nádherný výhled na další část ALP. Dokonce vidíme v podstatě naproti sobě na protějším hřebenu horského masivu ledovec HOHER DACHSTEIN 2995 m.n.m. Bohužel, ale tento vrchol už nepatří do ŠVÝCARSKA, ale do RAKOUSKA. Dokonce přes jeho vrchol vede hranice mezi spolkovými zeměmi ŠTÝRSKO  a HORNÍ RAKOUSKO. Procházíme se ještě chvilku po vrcholu a poté nasedáme zpět do vláčku a sjíždíme dolů. Po cestě nám na trati ve dvou místech překážejí pasoucí se krávy a vlak musí 2x zastavovat. Dozvídáme se, že to jsou celoroční masná plemena. Když sleze poslední sníh - pastevci je doprovodí do hor a na podzim si pro ně zase na koních dojedou. Tyto krávy se nedojí, jsou pouze na maso. A proto se pasou v horách vždy několik měsíců.

Musím uznat, že výlet byl vybraný asi ten opravdu nejlepší který byl k dispozici. Projíždíme ještě okolo Bodamského jezera. Jsme hodně unavení ale spokojení a celé tři dny v takových výškách ještě nikdy a nikdo z nás nebyl. Ještě si z autobusu všímáme taky hraničního přechodu do LICHTEJNŠTEJNSKA (jen tak náhodou, v LICHTEJNŠTEJNSKU je kupní síla obyvatel 64 900,- euro na osobu na 1 rok. U nás doma v České Republice je to pouhých 7 313,- euro na osobu na rok, takže docela rozdíl ne?)  a plní zážitků usínáme.

Kdo chce poznat něco podobného - přihlašte se na poznávací zájezd do ŠVÝCARSKÝCH ALP.