RAKOUSKO - ALPY, PŘÍJEMNÝ VÝLET PŘED DOVOLENOU NA TŘI DNY

07.11.2015 19:10

Při jedné plánované cestě na dovolenou k moři, (konkrétně v tomto případě do ITÁLIE na ostrov GRADO) jsem dostal nápad vyjet o tři dny dříve, než byl plánovaný nástup do hotelu a zastavit se třeba na dva, tři dny v RAKOUSKU a udělat si nějaký hezký výlet. Z doslechu od nějakého známého jsem věděl, že hezké místo na výlet je kolem jezera WOLFGANSEE a nádherný výlet mašinkou si lze udělat hned v tomto místě od jezera na horu SCHAFBERG 1783 m.n.m.

V malém ale příjemném městečku St.WOLFGANG jsem našel krásné ubytování v kempu, který byl plný HOLANDSKÝCH turistů v karavanech. Cena byla překvapující, dvě děti + dva dospělý + auto + stan se rovnalo na jednu noc pouhých 7 euro. A to byla k dispozici prádelna, jídelna se třemi mikr. troubami, sprchami, toaletami, nonstop recepcí, pevnou tel. linkou........Byl jsem velice překvapen. Tohle v našich kempech není běžný servis. Večer ještě před spaním odcházím na recepci s nabíječkou na baterie do foťáku a žádám správce, zda si mohu nechat nabíječku do rána u něj v kanceláři. Dozvídám se ale, že si jí mám dát i s baterkami do koupelny. Odpovídám, že mám strach aby se mi baterky i s nabíječkou do rána neztratily. Správce mi odpovídá - tady se nikdy nic neztratilo, buďte v klidu, tady nejsme v ČECHÁCH.Docela se mi to ale dotklo....

Ráno vyrážíme celá rodina do přístavu. Tam nás čeká přeplutí jezera WOLFGANGSEE místním trajektem. Jezero je deváté největší v RAKOUSKU a jeho rozloha je téměř 13 km2. Jeho hloubka dosahuje až 115 m a je od přírody položené uprostřed hor v oblasti SOLNÉ KOMORY. Je ve výšce 538 m.n.m. a je chloubou RAKOUSKÝCH jezer.

Po vplutí do přístavu v městečku St.WOLFGANG se jde na nádraží kde nasedáme do vagónků, které jsou tažené parní mašinkou. Asi hodinu se plazíme rychlostí cca 40km/h s celkovým převýšením 1177 m. Po vystoupení na horní stanici musíme ještě asi 200-300 m na vrchol dojít pěšky. Jsme tam. Je to něco úžasného. Celou dobu byla naše cesta po pozvolné straně hory. Nyní stojíme na vrcholu hory SCHAFBERG 1783 m.n.m. a díváme se do ohromné propasti pod námi. Je vedle nás hotel SCHAFBERGSPITZE, který zde byl vystaven už v roce 1862. Dozvídáme se, že hora je pokrytá často ledem a sněhem až do června. V zimě se na ní samozřejmě lyžuje a v létě když opadne sníh, je vhodná zejména pro paraglaiding, protože má neobyčejný tvar na skoky rovnou do propasti......

Po pěší cestě zpět se ještě stačíme projít po městečku St.WOLFGANG. Je to nejromantičtější městečko z městeček SOLNÉ KOMORY. Navštěvujeme pro zajímavost prodejnu hodin, kde žádné hodiny nejsou bez kyvadla. Je to něco unikátního, protože v tomto obchůdku není na zdi 30 cm volného místa a všude jsou jen hodiny a hodiny a hodiny. Jezdí tady ozdobené koňské povozy a jen tak pro zajímavost, do městečka je z jedné strany udělaný silniční tunel, protože městečko je v údolí pod horským masivem u jezera.

Kdo by si chtěl udělat krásný, levný a nenáročný výlet - vřele doporučuji navštívit St.WOLFGANG s výletem na SCHAFBERG 1783 m.n.m.