FRANCIE - PAŘÍŽ , NEZAPOMENUTELNÝ VÝLETNÍ ZÁŽITEK NA TŘI DNY

04.11.2015 17:43

Jednoho dne jsem se s manželkou rozhodl, že si uděláme nějaký slušný a hlavně delší výlet než běžně děláme.

Vzal se tedy společně do rukou katalog od cestovky, která měla na netu dobré reference a začali jsme vybírat. Došlo k rozhodnutí, že naším cílem bude FRANCIE - PAŘÍŽ. Cestovka nabízela spousty navštívených míst a to nejen památek a tak nebylo o čem uvažovat. Je pravdou, že takový třídenní výlet pro dvě osoby vyjde téměř na polovinu dovolené u moře pro celou rodinu, ale v představě plné zážitků nebylo třeba toto zkoumat.

Autobus od cestovky jel z BRNA, bylo nám a několika dalším klientům umožněno v podvečerních hodinách nastoupit do něj v BEROUNĚ. Začala dlouhá jízda přes NĚMECKO až do našeho cíle PAŘÍŽE, kde by mělo být první zastavení ráno kolem 6 hodiny přímo pod EIFELOVOU VĚŽÍ. A skutečně to tak bylo. Když jsem vystupoval s manželkou ráno v PAŘÍŽI z autobusu, byla skoro ještě tma. Ale ta obrovská železná dáma už prosvítala nad městem a já se úplně zhrozil, jak monumentální stavba to vlastně je. Prvním naším cílem byla tedy EIFELOVA VĚŽ a opravdu kdo tam nebyl, nikdy neuvěří jaká stavba to vlastně je a to zvlášť v případě, když člověk stojí pod ní ve frontě na výtah a nebo s ním jede, či je úplně nahoře a tají se mu dech když se rozhlíží po celé PAŘÍŽI. Její třetí patro ze kterého taky nabízím fotografii je totiž 275 m vysoko. A to je tedy co říct. Je to síla.

Následně dochází k přesunu a to na basiliku SACRÉ COEUR (svaté srdce), je sice teprve mladší pařížskou stavbou, protože byla dostavěna před koncem 19.století a je zasvěcena francouzkým vojákům, kteří padli ve FRANCOUZKO - PRUSKÉ válce roku 1871. Jedná se o druhý PAŘÍŽSKÝ nejfotografovanější objekt hned po EIFELOVĚ VĚŽI. Basilika se nachází 130 m.n.m a je tudíž i druhým nejvyšším bodem v PAŘÍŽI. Podařilo se mi tady navštívit nejen vnitřek basiliky, ale dostal jsem se i do horních věží a do zvonice a pod basilikou do krypty.

Dalším naším navštíveným místem je katedrála NOTRE DAME, na PAŘÍŽSKÉM ostrově CITÉ. V překladu to znamená NAŠE DÁMA a jedná se o opravdu monumentální dílo, základní kámen byl položen v roce 1163. Jedná se o nejnavštěvovanější PAŘÍŽSKOU památku, kam ročně zavítá 10 miliónů návštěvníků. Po staletí katedrála bojovala s tím, jestli bude stát či nikoli, zachránil jí z podstatné části vlastně až VICTOR HUGO se svým románem "Chrám matky boží". Od té doby je katedrála schopna si na svůj chod a údržbu vydělat sama třeba návštěvností a nebo častými filmaři. Poslední ceremonií byla korunovace NAPOLEONA BONAPARTE v roce 1804. Zajímavostí je, že jedna věž v jejím hlavním portálu měří 73 m a druhá 75 m.

Postupujeme dále PAŘÍŽÍ a náš další cíl je INVALIDOVNA. Tu nechal postavit Ludvík XIV. v 17 století jako nemocnici pro vojáky FRANCOUZKÉ  armády. Bylo plánované, že by se do ní mělo vejít až 1500 zraněných. Postupem času byl komplex budov s 15-ti nádvořími megalomansky rozšířen, že nemocnice pojala až 4000 zraněných. V jednom z paláců se zde nachází i hrobka NAPOLEONA BONAPARTE s jeho nejbližšími.14.7.1789 vtrhl do INVALIDOVNY  dav stoupenců revoluce a odcizil zde 32 tis. střelných zbraní. Z INVALIDOVNY šel tento dav rovnou na BASTILU a tím byla zahájena VELKÁ FRANCOUZKÁ REVOLUCE.

Naší další zastávkou je LOUVRE. Jedná se o největší soubor muzejních budov na světě s náměstím uprostřed a parky okolo. V náměstí před tímto komplexem je pozoruhodná skleněná pyramida, která se prolíná pod náměstí, kde jsou zmodernizované výstavní prostory a galerie. Až by jste někdo hledal třeba obraz na kterém je MONA LISA od LEONARDA DA VINCIHO, jeďte do LOUVRE.

Nyní procházíme ulicí která je plná barů, salónů a jen tak pro zajímavost. Je tady třeba světoznámý kabaret MOULIN ROGE, který má opravdu velkou slávu která dosahuje světových rozměrů. I z mojí fotky je jasně vidět, že už jen z ulice je to architektonická vyjímečnost. Následně přejíždíme metrem přes část PAŘÍŽE a navštěvujeme moderní a kulturní čtvrť pod názvem LA DÉFENCE. Je zde třeba nový moderní VÍTĚZNÝ OBLOUK, pod kterým se dělají nejrůznější koncerty. Všude okolo moderní a výškové budovy,které v naší republice nemáme - je to velký zážitek.

Začíná se pomalu stmívat a hlavně prší. Procházíme se po hlavní a slavné třídě CHAMPS ELYSEÉ. Je plná značkových obchodů jako je třeba LOUIS VUITTON. A na jejím konci pomalu docházíme až kde je VÍTĚZNÝ OBLOUK. Tato stavba je jakýmsi vyvrcholením či ukončením 12 dlouhých ulic postavených do hvězdy a VÍTĚZNÝ OBLOUK je ze všech těchto 12 ulic objízdný autem. Je totiž ve středu kulatého objezdu. Nechal ho postavit i s přilehlými ulicemi NAPOLEON BONAPARTE jako památku na svoje vyhrané bitvy. Oblouk byl ale dokončen až 15 let po jeho smrti.

Předposlední atrakcí pro náš dnešní den je noční plavba po SEANĚ. Jsou to moderní lodě, které jsou upravené tak, aby turista měl vždy maximální pohodlí a mohl sledovat PAŘÍŽ z vyhlídkové lodě. Lahůdkou byl nasvícený PALAIS DE IELYSÉE, kde je sídlo prezidenta FRANCIE - NICOLASE SARKOZYHO. (samozřejmě ještě toho minulého, pozn.autora) Po noční plavbě už odjíždíme do hotelu FORMULE 1, který je umístěný na periferii PAŘÍŽE, je jedním z nejlevnějších a i přes to tu stojí noc pro jednu osobu 34 euro. Ale zase tady mají plně automatické sprchy, které jsou známé zejména samočištěním bez přístupu dalších osob.

Ráno po snídani už opouštíme PAŘÍŽ, Projíždíme si ještě letiště CHURLESE DE GOOLA, kde je umístěné na betonovém podstavci letadlo CONCORDE, které nikdy nebylo žádným jiným letadlem překonáno co se týká rychlosti. Je to jeho pomník. Po přejezdu FRANCOUZKÝCH  hranic do NĚMECKA se ještě stavujeme v lázních, kde navštěvujeme bazén, páru, saunu a celkově se dáváme pohodlně a beze spěchu dohromady po dlouhém a krásném výletu, plném zážitků a nádherných pocitů.

Výlet do PAŘÍŽE mohu jen a jen vřele doporučit.