CHORVATSKO - BIOKOVO

19.11.2015 23:11

Jsem tady abych Vám všem podal reference o skvělém výletu na pohoří BIOKOVO a to z naší dovolené, kterou jsme zažívali tentokrát (jak jinak, než ) v CHORVATSKU v poměrně malém městečku PODGORA a dle rady starších (rodičů) se zde uskutečnil jednodenní výlet až do poměrně velké výšky na nejvyšší horu CHORVATSKA tedy Sv.JUR.1762m.n.m. Jednalo se o jeden z nejhezčích výletů, které jsem kdy od moře z dovolené zažil. Byl to pro mě velký zážitek a to zejména proto, protože mám rád hory, kopce, výšky a nejvíce  focení z těchto partií přírody. Tento výlet jsem uskutečnil se svým synem, manželka byla s dcerou u moře - tam někde dole pod náma.

Vzhledem k naší objednávce ve stanovený čas pro nás u hotelu zastavil mikrobus s klimoškou a uvnitř s videopřehrávačem DVD a perfektníma superpohodlnýma sedačkama, které snad nejsou ani v osobním autě. Po asi 3/4h jízdy je první přestávka pro kuřáky. Ta je u závory jednoho z Národních Parků CHORVATSKA - pohoří BIOKOVO. Platí se vstup za osoby a za průjezd vozidla směrem k vrcholu. Kolik přesně nevím a vlastně mě to ani nezajímá - máme to placené službou z hotelu a je nám to celkem fuk. Ostatní, ale kroutí hlavamy a zřejmě se jim to zdá dost drahé. Ale i tak to nejsem schopen posoudit, protože část posádky v mikrobuse jsou FRANCOUZI, NĚMCI, ITALOVÉ. Já se svým synem jsem ČECH a v tomto konkrétním jednom mikrobusu splňujeme pouze dva kusy objednaných osob přes cestovku, ostatní zájemci jsou posbíráni na riviéře u nabídkových stánků. Průvodkyně je původem ČEŠKA , která se do CHORVATSKA vdala a tak mluví vždy nejdříve na nás a teprve potom k ostatním účastníkům zájezdu v ANGLIČTINĚ.

Po cestě na vrchol máme několik zastávek a vždy je při výkladu čas na cigaretu a nebo na nějaké dotazy. Dozvídáme se, že třeba v této nadmořské a poměrně náročné ALPINSKÉ výšce se pěstuje na minipolíčkách speciální typ (horských) červených brambor, nebo si tady domorodci vyrábějí vlastní pálenku RAKIJI. Dále je tato oblast velmi bohatá na časté zemětřesení a to byť v malé síle, ale i třeba 100 x do jednoho roku. Při dobrém počasí je z vrcholu Sv.JUR 1762.m.n.m. vidět až do ITÁLIE do města MONTE GARGANO, které je vzdálené přes 250km.

Samozřejmě, si lze prohlédnout také přilehlé ostrovy patřící k územnímu celku CHORVATSKA  a to je ostrov BRAČ a KORČULA. Můžeme zde potkat z geologického hlediska všechno to, co je pro CHORVATSKO tak tipické. Tedy škrapy, závrty, jeskyně, kamenná pole - je to prostě vysokohorský kras. Byl jsem celkem i udiven, že zde žije VLK, LIŠKA, SRNA, JELEN, KAMZÍK,  ale dokonce i třeba vzácně sem zabloudí MEDVĚD. A hóóódně udivující je následně velké a bohaté množství hadů, kteří v tomto terénu využívají paprsků slunce na plné pecky a nevyskytují se pouze po zemi, ale také mohou překvapit ve větvích stromů, kde je člověk zase tolik nečeká. Z rostlinstva je to velice zajímavý terén. Je tady přes 1000 druhů rostlin a dole pod pohořím jsou zejména OLIVY a CYPŘIŠE, čím je návštěvník výše, potkává ALPINSKOU přírodu a tím jsou třeba HOŘCE a ZVONKY.

Historie turistiky na tomto pohoří je datována od roku 1733 a na vrchol je možno se dostat několika způsoby. Bohužel, všude jsou ale tabule s upozorněním, že v případě mlhy - hrozí nebezpečí zabloudění. V tomto národním parku je sice spousta cest, ale fungující je vlastně jen ta zásadní na SV.JUR. ostatní jsou pouze cesty/necesty.A ani nové a čerstvě zaktualizované navigace nejsou schopné podat předpokládaný výkon.

V každém případě, výlet na pohoří BIOKOVO s výstupem až na Sv.JUR 1762 m.n.m. mohu jen a jen doporučit a slibuji velký zážitek. 

Doporučujisi ale raději zaplatit organizovaný zájezd s průvodcem.